Новини

«ВІЛ небезпечний, поки ти не знаєш про нього»

1 грудня світова громадськість відзначає Всесвітній день боротьби зіСНІДом під гаслом «ВІЛ небезпечний, поки ти не знаєш про нього». Епідемічнаситуація з ВІЛ-інфекції в Україні залишається напруженою – продовжуєтьсяпоширення ВІЛ серед загального населення, зростає захворюваність наВІЛ-інфекцію/СНІД. Щороку збільшується кількість осіб, які перебувають піддиспансерним наглядом у закладах охорони здоров’я служби профілактики таборотьби зі СНІДом.

     

В кабінеті «Довіра» Чигиринської ЦРЛ угрудні місяці  можна обстежиться на ВІЛінфекцію за допомогою швидкого тесту (відповідь за 15 хвилин)безкоштовно і за бажанням анонімно. Конфіденційність гарантуємо.

Кабінет «Довіра» знаходиться в будівлі інфекційного відділення

За період 2000-2018рр. в районі  зареєстровано 138 випадків ВІЛ-інфекції(серед них 5 дітей з підтвердженим діагнозом) ; 42 випадки смерті відзахворювань, обумовлених СНІДом (у тому числі 1 дитина).

Основнийзасіб профілактики ВІЛ/СНІДу – це раннє виявлення ВІЛ-інфікованих, взяття на„Д” облік, вчасне призначення високоактивної антиретровірусної терапії.

В усьому світі домінуєстатевий або сексуальний шлях передачі ВІЛ. Проте домінування того чи іншогошляху передачі інфекції може бути різним в різних регіонах світу і залежить,для кожної окремої  країни, від соціальних, культурних, етнічних умов таукладу життя. Враховуючи шляхи передачі, можна виділити уразливі до ВІЛ -інфікування контингенти населення: в залежності від їх поведінки (споживачіін’єкційних наркотиків, чоловіки, що мають секс з чоловіками, працівникикомерційного сексу), а також люди, що легко йдуть на статеві зв’язки знезнайомими партнерами; діти, народжені ВІЛ – інфікованими матерями; реципієнтикрові та продуктів крові, які містять ВІЛ.

Вірогідність інфікування ВІЛ залежить від дози вірусу. Інфікуючою дозоюдля ВІЛ є 0,01 мл. крові. Важливо пам’ятати, що навіть  великіконцентрації  вірусу не завжди призводять до зараження людини. Здорові, неушкоджені шкіряні покрови та слизові оболонки є непроникними для ВІЛ. Протебудь-які рани, пошкодження, мацерації можуть стати відкритими”воротами” для проникнення ВІЛ до кровотоку і, відповідно, дочутливої клітини.

В кожному випадку є певна вірогідність передачі вірусу.

Вірогідність передачі ВІЛ при одноразовому контакті складає:

  • Внутрішньовенне введення наркотиків – майже 30 %
  • Незахищений вагінальний статевий акт – 0,1 %
  • Незахищений анальний статевий акт – 1,0 %
  • Переливання крові та її продуктів – 90 %
  • Від матері до дитини – від 30 до 45 % (при відсутності медикаментозної профілактики)
  • При отриманні медичної допомоги з ушкодженням шкіри та слизових оболонок – майже 0,3 %

За 11 місяців  2018 року в Чигиринській ЦРЛ обстежено  886 осіб, в тому числі обстежено 96 осіб швидкими тестами.

Виявлено  позитивних результатів всього –  3.

З метою максимального охоплення ВІЛ-інфікованих хворих  високоактивною антиретровірусною терапією замісцем проживання в грудні 2014 року на базі кабінету „Довіра” відкритосайт для призначення та проведення антиретровірусної терапії, лікуванняопортуністичних інфекцій та ВІЛ-асоційованих захворювань хворим наВІЛ-інфекцію/СНІД.

АРТ поряд з профілактикою та лікування опортуністичних інфекцій, паліативною допомогою є невід’ємним компонентом програми надання  комплексної медичної допомоги ВІЛ – інфікованим.

Антиретровірусна терапія (АРТ) – одне з важливих досягнень в історії медицини. Початокантиретровірусної терапії відноситься до 1987-1990 року.

Використання АРТ дає змогу знизити показники захворюваності та смертності, зумовлених ВІЛ – інфекцією. Метою АРТ є максимальне пригнічення реплікації ВІЛ, відновлення функції імунної системи, подовження та підвищення якості життя ВІЛ – інфікованих.

Мета терапії – подовження життя ВІЛ – інфікованої людини, покращення його якості та зниження частоти передавання ВІЛ. Терапія для пацієнтів безкоштовна!

Сьогодення вимагає особливої уваги до проблем ВІЛ/СНІД і не лише медичних працівників, а й усього суспільства. Відповідальність за попередження ВІЛ-інфікування покладається на кожного громадянина в першу чергу його відповідальною безпечною поведінкою, якої слід дотримуватися в особистому житті, професійній діяльності і навчати навичкам безпеки інших. Адже, лише разом, спільними зусиллями ми здатні вплинути на загрозу епідемії ВІЛ/СНІД в нашому місті.

Лікар  кабінету Довіра                                                   Р. А. Юрченко

30.11.18