Новини

ЗНИЩИТИ АМБРОЗІЮ – РОЗУМНИЙ ВЧИНОК



З настанням теплої пори року кожен громадянин України повинен звернути увагу на розповсюдження  карантинної рослини – амброзії полинолистої.Це вкрай небезпечна рослина, яка спричиняє тяжкі алергічні захворювання.  Зверніть увагу на корисні поради та заходи попередження алергічних реакцій на цвітіння цієї рослини.

Як виглядаєрослина?

За воїм зовнішнім виглядом амброзія дуже нагадує полин звичайний або коноплю. Висота рослини може досягати до двох метрів.
Коренева система проникає в ґрунт на глибину до чотирьох метрів і більше. Саме ця особливість дозволяє амброзії виживати навіть у найбільш посушливі роки. Стебло прямостояче, опушене, з красивими ажурними листками завдовжки до 15-17 см, темно-зеленого кольору. Квітки в амброзії дрібні, різних відтінків зеленого кольору.

Чому шкідливо для здоров’я?

Пилок цього бур’яну вважається найбільш агресивним алергеном. Симптоми, які може викликати амброзія – задуха, ускладнене дихання, кашель, нежить, сльозливість, висипання на шкірі та інші симптоми алергії. У рідкісних випадках, потрапляючи в організм, пилок амброзії може провокувати нетипові симптоми: головний біль, втрату смаку та нюху, пригніченість або підвищену дратівливість, депресивний стан та погіршення сну.

При будь-яких симптомах, що наведені вище, терміново звернутися до свого сімейного лікаря або зателефонувати до швидкої допомоги за телефоном 103.

Як зменшитиймовірність контакту зпилкомамброзії?

  • Не виходьте в ранкові години на вулицю, особливо в період з 5 до 12 години, саме в цей час припадає пік викиду пилку.
  • Намагайтеся закривати вікна в приміщенні, особливо вночі та вранці, також закривайте вікна в автомобілі.
  • Повернувшись додому з вулиці, обов’язково вимийте руки та промийте ніс відповідним розчином, що порадить вам лікар. 

Але найголовнішезнищуватицейбур’яндоперіодуцвітіння

Хочете не мати проблем з амброзією – виривайтерослинизкорінням до цвітіння. При вириванні та скошуванніамброзіїобов’язковозахистітьобличчяітілоодягнітьодягздовгими рукавами, щільні рукавички, закритевзуття.

Після цвітіння, якщо не встигли знищити рослину, обов’язково спаліть її. Повторне скошування треба повторити через три тижні.

За матеріалами інтернет-видань підготувала інформаційний формуляр лікар-методист   Кадігроб З.С.